jantinedewit
Overlap

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Purchase Now

Flickr Stream

Liften, goedkoop reizen en de mooiste plaatsen zien

Heb je niet zoveel budget en wil je toch een reisje maken? Ga liften! Liften is al jarenlang een manier om avontuurlijk en goedkoop te reizen. Je zult al snel aan hippies denken langs de weg met een kartonnen bord met de bestemming er op. Tegenwoordig lijkt liften toch minder populair en gevaarlijk te zijn, maar niets maakt dit minder leuk.


Liften hoeft niet gevaarlijk te zijn
Liften is een goede optie als je low budget wilt gaan reizen en een voordeel: je kunt het wereldwijd doen. Plan van tevoren hoeveel dagen je er over wilt doen om je eindbestemming te halen. Dat maakt het liften wat concreter. Liften is onwijs leuk doordat je onderweg veel verschillende mensen leert kennen waarmee je soms enkele uren in de auto zit. Liften hoeft zelfs niet voor vrouwen gevaarlijk te zijn, omdat je dit grotendeels zelf in de hand kan hebben. Een aanrader is wel om een maatje mee te nemen.

Plan voor je weg gaat geen overnachtingen. Kijk per dag aan hoe ver je en wat er op je pad komt. Je kunt gemakkelijk binnen een paar minuten een overnachting boeken op Hostelworld of booking.com als het niet lukt om te liften.

Hoe doe je dat liften eigenlijk?
Het is verstandig om bij tankstations of carpoolplekken te gaan staan. Hierdoor kunnen de automobilisten kijken of ze je mee willen nemen, maar andersom is dat net zo. Het is trouwens verboden om langs auto(snel)wegen te gaan liften. Doe dit dan ook niet want het is veel te gevaarlijk. Houd hier dus rekening mee!

Heb je een lift gescoord? Maak van tevoren een praatje met de bestuurder en maak duidelijk waar je heen wil. Neem voor de zekerheid een wegenkaart mee van het land of continent waar je aan het liften bent zodat je makkelijk je bestemming kunt aanwijzen op de kaart. Als je eenmaal onderweg bent maar de automobilist bevalt je toch niet, maak het tactisch duidelijk en geef aan dat je bij het volgende tankstation wil uitstappen.

Als je uiteindelijk je eindbestemming hebt bereikt, geeft dit een onwijs voldaan gevoel en je kijkt terug op een super gave ervaring. Je komt met veel diverse mensen in gesprek die ieder zo hun eigen verhaal hebben.

Uiteraard kan ik er niet over liften schrijven als ik het zelf niet geprobeerd heb. Kijk daarom binnenkort op mijn blog om over mijn liftavontuur naar Italië te lezen.

Tip!

Toch nog spannend om te gaan liften? Probeer dan eerst eens via Blablacar om met iemand mee te reizen tegen een kleine vergoeding.