jantinedewit
Overlap

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Purchase Now

Flickr Stream

Marokko | Marrakech & slapen onder de sterrenhemel

Wil je in een andere wereld terecht komen maar je hebt niet veel dagen om te reizen? Boek dan een stedentrip naar Marrakesh in Marokko en belandt na 4.5 uur vliegen in de droom van duizend- en – een nacht.


Overnachten in een riad in Marrakesh.

Toen ik aan kwam in de oude stad (oude medina), was ik zeer verrast door alle geuren en kleuren.
De eerste twee overnachtingen in Marrakesh had ik van tevoren geboekt. En als je dan toch naar Marrakesh gaat, raad ik je aan om te overnachten in een vrolijk gekleurde riad. Riad is het Arabische woord voor een traditioneel Marokkaans huis of een paleis met een binnentuin.

Bij veel riads kun je bij de boeking aangeven of je gebruik wilt maken van een airport shuttle. Het fijne hiervan is dat er op het vliegveld een taxi voor je klaar staat. Het schijnt namelijk lastig te zijn om ter plekke op het vliegveld nog een taxi te regelen. Je betaalt voor de taxi naar de oude medina ongeveer 100 dirham, omgerekend zo’n €10.

Fietsen door Marrakesh met Baja Bikes 

In Marrakesh zelf is onwijs veel te doen en zien en aangezien wij niet de volle zes dagen in Marrakesh zouden zijn, hebben we gekozen voor een fietstour van drie uur met Baja Bikes. Baja Bikes organiseert fietstours in grote steden in het buitenland. Je vindt Baja Bikes inmiddels in ruim 60 wereldsteden, waaronder Marrakesh. Een stad ontdekken per fiets is een van de beste manieren om een stad echt te leren kennen. Je bent erg mobiel en komt op plaatsen tussen de lokale bevolking waar je anders niet snel komt. 

De fietstour starte op het bekendste plein van Marrakesh genaamd Jemaa el Fna. Op het plein staan veel marktkramen waar lokale producten worden verkocht. Overal zitten slangenbezweerders, aapjes in jurkjes en onder het genot van de muziek van de straatmuzikanten kun je een hapje eten.

Tijdens de fietstour door Marrakesh werd er veel verteld door onze Nederlandse gids en zijn we langs de volgende hotspots geweest:

  • Koutabia Moskee                                                                                  
  • Saadische graven
  • Koranschool Ben Youssef Medressa
  • De nieuwe stad Marrakech
  • De wijk Kasbah

Tip: Neem wat cash geld mee tijdens de tour (Marokkaanse dirham). Bij sommige stops moet je namelijk een kleine bijdrage betalen voor de entree.

Dwalen door de souks

Als je de bekendste hoogtepunten van Marrakesh hebt bezocht, raad ik je aan om lekker rond te gaan dwalen in de souks (ommuurde stad). Er is geen stadskaart die precies de straatjes en steegjes weergeven van dit gebied.
Houd daarom de grote bekende dingen in de gaten en neem een visitekaartje mee van je riad of hotel. Uiteindelijk leiden alle steegjes en straatjes naar het grote plein Jemaa el Fna. De souks van Marrakech vormen samen de grootste overdekte markt van het noorden van Afrika.

Wij hebben onze ogen uitgekeken wat er allemaal verkocht werd in de kraampjes. Je ziet er veel handgemaakt aardewerk, theepotjes, verse kruiden, groenten en ateliertjes waar ambachtslieden aan het werk waren met leer bewerken of kleding maken. En uiteraard hebben we even goed onderhandeld voor de souvenirs die we mee naar huis wilden nemen.

Door de krappe straatjes rijden geen auto’s, maar verplaatst men zich voornamelijk met scooters en ezels met wagens. De bevolking stelt het niet altijd op prijs als er ongevraagd een foto van ze wordt gemaakt. In overleg tegen een kleine vergoeding willen ze meestal wel meewerken. Houd daar dus rekening mee als je graag een foto wil maken!

Bezoek de Majorelle tuin van Yves Saint Laurent

Wil je de drukte van Marrakech even ontvluchten? Breng dan een bezoek aan de Majorelle tuin van de beroemde modeontwerper Yves Saint Laurent. Het is heerlijk om rond te wandelen in deze prachtige tuin. De entree kost 30 dirham (omgerekend €3).

Kijk voor je gaat even naar de openingstijden op internet. Deze verschillen namelijk per dag en per seizoen. Wij hebben de tuin ’s ochtends bezocht waardoor het nog niet heel druk en warm was.


Eten en drinken in Marrakesh

In de stad hebben wij bij verschillende restaurantjes gegeten. Ze zijn vaak lastig te vinden en verstopt achter een grote deur of muur, maar als je aan de locals vraagt waar je lekker kan eten, brengen ze je er graag naartoe. Daarnaast is het ook leuk om te eten op het plein Jemaa el Fna. Aan het einde van de middag verandert dit plein namelijk in een groot openluchtrestaurant en kun je genieten van traditionele Marokkaanse gerechten. Probeer zeker de bekende gerechten als tajine (in alle varianten), pastilla, couscous en de harira soep. Bij de gerechten kregen we vaak onbeperkt brood en dronken we verse muntthee met honing en suiker. De thee staat zo’n beetje overal waar je komt klaar voor je.

Op naar de woestijn!

Een bezoek aan Marrakech is goed te combineren met een desert tour waar je een hele andere kant van Marokko zult zien. Wij boekten een desert tour van drie dagen bij Morocco Trips 4 You. Om 8.o0 uur ’s morgens werden we opgehaald bij onze riad door een gids. De gids was Marokkaans maar sprak goed Engels. We reden richting het Atlasgebergte waar we overnacht hebben in een hotel met een prachtig uitzicht.

Onderweg zijn we gestopt bij het UNESCO werelderfgoed Kasbah Ait Ben Haddou en Ouarzazate om de bekende filmstudio te bekijken. De gids heeft onderweg veel verteld over de cultuur en het land en we kregen de mogelijkheid om te stoppen bij verschillende viewpoints om foto’s te maken of wat te drinken.

De volgende ochtend zijn we weer vroeg opgestaan om verder te rijden richting de woestijn. ’s Middags waren we bij de woestijn en konden we onze tas inpakken met spullen die mee moesten voor de overnachting.
Neem alleen een toilettas en warme kleding voor ’s nachts mee.

Slapen onder de sterrenhemel

Per dromedaris zijn we vervolgens 1,5 uur de woestijn ingetrokken. Halverwege de tocht hebben we een stop gemaakt om te genieten van de zonsondergang. Dit moment met het gouden licht van de zon is onbeschrijfelijk! Vervolgens zijn we verder gereden naar het tentenkamp. Daar kregen we per gezelschap een tent toegewezen. Na het diner werd er een kampvuur gemaakt en werd er door de berbers op trommels gespeeld. Het slapen onder de sterrenhemel is een unieke en bijzondere ervaring, dus zeker doen! De volgende ochtend genoten we in alle vroegte van de zonsopgang in de woestijn. De stilte en rust is bijzonder! Hierna was het tijd om terug te gaan naar het hotel. Met de dromedaris reden we door de woestijn en genoten nog eenmaal van de rust om ons heen.

Tip: neem tijdens de tour genoeg water en fruit mee voor onderweg. Je zit soms een aantal uur achter elkaar in de auto.

Naar Marokko als vrouw zijnde 

Als vrouw zijnde vond ik het geen probleem om naar Marokko te gaan. Ik paste me aan door lange rokken en luchtige broeken te dragen en in de binnenstad had ik meestal een sjaal om mijn schouders om die te bedekken.

Ondanks dat Marrakesh al jaren een toeristen trekpleister is, merkte ik op dat mannen evengoed nog opkijken van een blonde vrouw. In de oude medina werd er wel eens naar mij geroepen en werd er gekeken door mannen. Ik raad je aan om hier niet op te reageren of aandacht aan te schenken en vooral lekker te gaan genieten van dit prachtige land met zijn cultuur. Dan zul je zien dat het een geweldig land is! 


 

 

One Comment

  • jhon

    I love morocco so much thank you so much

Post A Comment