jantinedewit
Overlap

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Purchase Now

Flickr Stream

Vrienden voor even of voor je hele leven

Niemand wil alleen door het leven gaan. Vanaf dat je klein bent, speel je al met vriendjes en vriendinnetjes in de buurt, op school of tijdens je werk of opleiding. Doordat je deze fases doorloopt, krijg je als mens interesses en die kunnen verschillen van je (school) vrienden van vroeger waardoor je uit elkaar groeit.
Kies je er voor om deze vriendschap aan te houden omdat je elkaar al zo lang ken, maar eigenlijk niet meer op een lijn zit – of kies je ieder je eigen pad?


De laatste jaren ben ik beter naar mijn vriendschappen gaan kijken. Met welke vriendinnen heb ik nog steeds een klik, wie is er écht voor mij en wie geeft mij positieve energie? Het is oké om soms een vriendin te moeten opvangen wanneer zij in een moeilijke tijd zit en je hier iets meer tijd en energie in moet steken, maar doet zij dat ook voor jou als jij het moeilijk heb? Als het antwoord op deze vragen met nee beantwoord wordt, ga dan eens bij jezelf na of dit nog mensen zijn die je op dit moment in je leven wilt hebben. Als je er voor kiest om lange vriendschappen te beëindigen, besef dan dat er tijd en ruimte voor nieuwe vriendschappen gecreëerd wordt.

Opnieuw beginnen
Sinds ik ben verhuisd naar een nieuwe onbekende woonplaats, moest ik gaan investeren en mijn contacten kring gaan opbouwen. Ik heb me in het begin alleen gevoeld en snapte niet waarom een aantal meiden met wie ik omging mij nooit kwamen opzoeken. Ik had verwacht dat vriendinnen mij kwamen opzoeken. De vraag die ik op een gegeven moment aan mezelf stelde was; ”waardoor verwachtte ik dat die mensen mij zouden opzoeken? ” Ik weet van mezelf dat ik dat namelijk wel zou doen als een vriendin zou zijn verhuisd. Die verwachting mag en kan ik niet scheppen bij een ander en degene zal zo zijn of haar redenen hebben om niet meer te investeren in deze vriendschap. Ik mag niet verwachten dat de persoon zo zou reageren zoals ik dat graag wil of hoop. Wie weet dat we in de toekomst elkaar weer tegenkomen en bijkletsen onder het genot van een kop koffie en weer raakvlakken hebben. Toch had ik het fijn gevonden als ik met degene hierover had kunnen communiceren. Ik denk dat ik mij er dan eerder bij neer kon leggen. Uiteindelijk heb ik me er bij neergelegd en ben ik me op mezelf en nieuwe contacten gaan focussen.

Ik voel me er niet schuldig over dat ik deze vriendschappen heb beëindigd. Het kan voelen alsof je je verkering uitmaakt en je mag er flink de pest in hebben, maar er komen altijd weer nieuwe mensen op je pad.

Ik ben er voor je
Ik waardeer eerlijkheid en voor elkaar klaarstaan het allermeest in een vriendschap. Ik wil horen als het niet goed gaat of dat de kleding die ik aantrek afschuwelijk is, zonder er doekjes om te winden. Vriendschap is voor mij elkaar middenin de nacht kunnen bellen voor advies en bij elkaar terecht kunnen als er iets is.

Iedereen heeft een volle agenda en heeft zo’n zijn druktes, waardoor het niet altijd mogelijk is om elkaar regelmatig te zien. Dit moet voor een vriendschap niet uitmaken. Stuur elkaar een berichtje, een kaartje of bel om te vragen hoe het met degene is zodat je weet dat je aan elkaar denkt.

Ik kies er bewust voor om met familie en vrienden af te spreken die mij energie geven en met wie ik vooral leuke dingen kan ondernemen. De tijd die ik vrij heb, breng ik graag door met de mensen die ik lief heb, in plaats van dat ik mijn energie in oppervlakkige contacten steek.


Heb jij hetzelfde meegemaakt of weet je niet goed hoe je een soortgelijke situatie moet aanpakken? Laat dan een berichtje achter.

liefs, Jantine

5 Comments

 • Pauline

  Hi Jantine,

  Heel herkenbaar, je verhaal…

  Waar voorheen onzekerheid en “erbij willen horen”, de kop op stak, ben ik mij nu bewust van verwachtingen en realiteit. Ik weet nu precies van wie ik energie krijg en bij wie ik mij gehoord voel.
  Eerlijk zijn tegen de mensen die mij onzeker maken of mij dingen misgunnen, vind ik wel erg lastig. Ik hoop dat te kunnen leren zeggen tegen die mensen.

  Mensen mogen geen negatieve invloed hebben op mijn eigen proces 🙂

  Liefs,
  Pauline

 • Jantine De Wit

  Hi Pauline,
  Het is ook niet leuk om dingen aan te horen of op te merken als mensen jou het geluk niet gunnen en helaas niet inzien dat je daar keihard voor werkt. Besef dat deze mensen ondanks dat ze geen leuke dingen zeggen of doen, toch de tijd nemen om jouw proces te bekijken/ bekritiseren en vaak hun eigen onzekerheden projecteren op jou. Kies vooral voor je eigen geluk en omring je met mensen met dezelfde interesses <3 Ik vind dat je het hartstikke leuk doet!

  liefs, Jantine

 • Mien🐱

  💜💜💜

 • Jantine De Wit

  Mijn allerbeste ♥ !

 • Natascha

  Trots op jou ❤

Post A Comment